6 фактори кои влијаат на коњските трки

Новости

2022-03-16

Трките со коњи се популарна форма на забава во многу делови од светот, привлекувајќи милијарди долари секоја година. Сепак, исходот од кое било онлајн обложување на коњски трки не се одредува само од перформансите на коњите на патеката.

6 фактори кои влијаат на коњските трки

Постојат различни фактори кои можат да влијаат на исходот на трката, од кои некои се поочигледни од другите.

Климатска промена

Новите последици од глобалното затоплување врз коњите стануваат значителна грижа за коњските трки. Со зголемувањето на просечните температури, сега е можно коњите да почнат да ги чувствуваат ефектите од топлотната исцрпеност поради зголемувањето на влажноста и зголемената стапка на пот.

Некои тренери забележуваат дека нивните коњи се повеќе уморни по трките, што може да ја ослаби нивната конкурентска предност.

Зголемените температури може да им отежнат на коњите да ја задржат својата тежина во пожешките клими. Исто така, зголемувањето на нивото на морето може да влијае на трките со коњи во области кои имаат неколку хектари земја за трки.

Времето

Времето може да влијае на коњските трки на повеќе начини, без разлика дали тоа влијае на коњите, играчите или самата игра. Поголема е веројатноста коњите да се повредат кога врне поради тоа колку земјата станува лизгава.

Еден од најдобрите совети за обложување на коњски трки се однесува на непредвидливото време. На пример, лошите временски услови може да доведат до тоа коњот да не се чувствува добро или да не може да трча со максимална брзина. Генерално, може да се измери влијанието на времето на коњските трки со гледање на шансите на секоја трка.

Вируси

Треба да се земе предвид и влијанието на вирусите врз коњските трки. Трите главни типови на вируси кои ги зафаќаат коњите се коњскиот херпес вирус (EHV), вирусот на коњскиот грип (EIV) и коњскиот коксиела бурентии (EAB).

ЕХВ е најчестиот вирус кој ги погодува коњите и обично е само блага инфекција.

Песни

Секоја онлајн обложувалница ја знае важноста на патеките за успехот на овој спорт. Патеките обезбедуваат површина за коњите да ги трчаат своите трки, што значи дека без соодветни патеки, коњските трки би станале значително потешко.

Големината и обликот на патеката исто така може да играат клучна улога во исходот на овие трки - поголемите површини значат повеќе простор за галоп на коњите, но помалите површини можат да овозможат поголеми брзини.

Исхрана и вежбање

Важноста на исхраната и вежбањето во коњските трки е како онаа на секој друг спорт. Исхраната не само што го поттикнува јавачот, туку и коњот, што му помага побрзо да ја врати силата после вежбањето.

Вежбањето е од клучно значење за коњите бидејќи им дава шанса да ги изградат своите мускули и да развијат издржливост, а исто така им дава повеќе енергија.

Глобални економски прашања

Глобалните економски прашања како што се инфлацијата, трговските тарифи и долгорочните ниски каматни стапки можат да бидат штетни за растот на спортот. Комбинацијата на овие фактори доведува до зголемени трошоци за коњите и сопствениците, како и намален приход од тркачки чанти и обложување, бидејќи повратот на инвестицијата се намалува.

Заклучок

Трките со коњи се еден од најпопуларните спортски настани и имајќи ги предвид овие уникатни фактори, ќе стане полесно да се обложувате на места за трки со коњи. Спортското обложување преку Интернет може да биде профитабилна активност ако сте свесни за овие фактори кои влијаат на коњските трки, бидејќи ќе стане полесно да се обложувате на сајтови за трки со коњи.

Можете да донесете информирана одлука пред да се обложите на најдоброто обложувалници на коњски трки.

Најнови вести

Избор на најдобрите страници за кошарка за обложување
2022-09-28

Избор на најдобрите страници за кошарка за обложување

Новости