Речник за фудбалско обложување: Едноставен водич за условите за обложување

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
Fact CheckerIliana PetkovaFact Checker

Фудбалското обложување на почетокот може да изгледа малку збунувачки со сите свои уникатни термини и фрази. Исто како што спортот има свој јазик, така и обложувањето. Но, не грижете се, откако ќе ги разберете основите, станува многу појасно и попријатно. Оваа статија обезбедува јасен и јасен речник за да им помогне на новодојденците и на искусни обложувачи. Ќе ги разложиме најчестите термини што ќе ги сретнете, за да можете да се обложувате со сигурност. Ајде да започнеме и да го направиме фудбалското обложување поедноставно за сите!

Речник за фудбалско обложување: Едноставен водич за условите за обложување

АД

Акумулатор (Acca): Облог што вклучува избор на повеќе исходи. Сите селекции мора да победат за облогот да биде успешен.

Против ширењето (АТС): Обложување на тим кој или ќе ја надмине или ќе падне помалку од бодовна маржа поставена од обложувалниците.

Анте-пост: Обложување на настани многу однапред, обично се однесуваат на облози долга сезона или настани до кои има недели или месеци.

Азиски хендикеп: Форма на обложување што му дава на еден тим прв старт. Може да ја елиминира можноста за нерешен исход.

Банкар: Облог кој се смета за многу веројатно да победи.

Двата тима да постигнат гол (BTTS): Облог на двата тима да постигнат барем по еден гол за време на натпревар.

Двојна шанса: Облог што ви овозможува да покриете два од трите можни исходи на фудбалски натпревар – Победа/Нерешено, Изгуби/Нерешено, Победа/Порази.

Нерешено без облог (DNB): Обложување на победа на тимот, но ако е нерешено, влогот ви се враќа.

ЕХ

Секој начин (EW): Заеднички во трките со коњи, но може да се примени на турнири. Се обложувате на некој тим или да победи или да се пласира (на пример, да заврши во топ 4).

Европски хендикеп: За разлика од азискиот хендикеп, ова вклучува реми и на еден тим му дава хендикеп со цел број.

Првиот голгетер: Обложување кој играч ќе го постигне првиот гол на натпревар.

Резултат за полно работно време (1X2): Најчестиот фудбалски облог. 1 го претставува домашниот тим, X претставува нерешено, а 2 го претставува гостинскиот тим.

Голови над/под: Обложување дали вкупниот број на постигнати голови на натпревар ќе биде над или под одреден број.

Полувреме/Крај време (HT/FT): Обложување на резултатот на полувремето и крајот на натпреварот. Двете предвидувања мора да бидат точни за да се победи.

Хендикеп: Метод кој го користат обложувалниците за да направат едностран настан да стане поатрактивен предлог за обложување.

Од глава до глава: Облог за тоа која од двете екипи ќе заврши повисоко во лига или натпреварување.

IO

Обложување во игра: Обложување на настан откако ќе започне.

Лежи: Обложување против одреден исход. Најчесто се користи во берзите за обложување.

Долг шут: Облог со високи коефициенти и мали шанси за победа.

Обложување со натпревар: Обложување на исходот од натпревар.

Парична линија: Заеднички во САД. Обложување на тоа кој тим ќе победи, непочитувајќи го нерешениот резултат.

Шансите: Броеви поставени од обложувалниците кои покажуваат колку е веројатно да се случи некој настан. Тие покажуваат потенцијални добивки во споредба со износот на облогот. Помалите шанси значат поголеми шанси за тој исход. Тие можат да бидат прикажани на различни начини како 5/1, 6.00 или -150.

Шансите против: Коефициенти кои се поголеми од парните пари (на пр., 5/2 или 3,50).

Шансите Вклучено: Коефициенти помали од парни пари (на пр. 1/2 или 1,50).

Директно: Обложување на победникот на лига или натпреварување.

PW

Парлеј: Друг термин за акумулатор.

Цена: Друг термин за шансите.

Облог за реквизити (специјални): Обложување на одредени настани во рамките на натпревар (на пр. играч што ќе биде казнет, ​​пенал што треба да се досуди).

Притисни: Кога облогот резултира со нерешено. Често се појавува во азиски хендикеп кога резултатот се совпаѓа со хендикепот.

Влог: Износот на пари обложен на облог.

Високи високи тонови: Единствен облог на три исходи.

Вредност залог: Облог каде што се смета дека шансите се во корист на обложувачот.

Неважечки облог: Облог што е откажан од која било причина и влогот се враќа.

Облог: Друг термин за облог.

Овој речник ги опфаќа примарните термини поврзани со фудбалско обложување. Од суштинско значење е обложувачите да се запознаат со овие термини за да го разберат пејзажот и да донесат информирани одлуки. Запомнете, секогаш обложувајте се одговорно и никогаш не обложувајте повеќе отколку што можете да си дозволите да изгубите.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)