Вести

November 9, 2023

Изгубените лавови: инспиративни жени во историјата на фудбалот

Ethan Moore
WriterEthan MooreWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Проектот Lost Lionesses обедини различни елементи за да создаде моќна и инспиративна приказна. Воден од фотографот Вил Даглас и стилизиран од Шарлот Кенеди, проектот ја прикажа енергичната и разиграна гардероба на Изгубените лавови. Снимањето имаше за цел да ја долови суштината на овие извонредни жени, кои беа опишани дека имаат „млади души“ и „заразна“ енергија кога беа сите заедно.

Изгубените лавови: инспиративни жени во историјата на фудбалот

Снимањето зазеде пристап „одземен грб“, користејќи суптилна англиска сина позадина и меко осветлување за да создаде едноставна, но влијателна естетика. Додека некои од Лавиците првично се двоумеле дали да бидат пред камера, атмосферата била осветлена со помош на музика од 80-тите. Емотивниот аспект на снимањето беше очигледен, при што еден сопруг ја изрази својата гордост и лееше солзи.

Проектот имаше големо влијание врз сите вклучени. Софи, која разговарала со многу луѓе за проектот, открила дека тој ги допрел и изненадил. Приказната за „Изгубените лавови“ и забраната за женски фудбал се уште е релативно непозната во фудбалскиот свет, а разговорот за тоа со пријателите и семејството беше просветлен.

За Џон-Пол, проектот стана полн круг кога жените од Англија стигнаа до финалето на Светското првенство. Тоа беше момент на потврдување и напредок, покажувајќи колку далеку стигнал женскиот фудбал. Вил се надева дека проектот ќе придонесе за континуиран раст и развој на играта, потсетувајќи нè на жртвите што ги направија овие жени во минатото.

Гледајќи напред, проектот има за цел да го прошири својот опсег со создавање капи за други непризнаени женски тимови, вклучително и оние од Светското првенство во 1970 година и од Еврото 1969 година. Овој тековен напор ќе се погрижи историјата на женскиот фудбал да биде признаена и прославена, инспирирајќи ги идните генерации играчи.

Проектот Lost Lionesses е доказ за издржливоста и решителноста на жените во фудбалот. Тоа служи како потсетник за напредокот што е постигнат и за работата што треба да се направи за да се постигне еднаквост во спортот. Да продолжиме да го почитуваме минатото и да ги поддржуваме сегашните и идните Лавици кои го трасираа патот до успехот.

Најнови вести

Како да се справите со лошите трки во обложувањето
2023-11-20

Како да се справите со лошите трки во обложувањето

Вести