Сè што треба да знаете за: Обложување линии

Линијата за обложување е точката што го дели фаворизираниот тим од аутсајдерот во спортските натпревари. Обложувалниците добиваат шанси за спортски натпревари од сложен математички модел или компјутерски алгоритам. Врз основа на статистиката, играчите на коефициентот ја одредуваат веројатната разлика на победата помеѓу два тима, која се заснова на силата на претходните настапи.

За време на анализата, спортските книги ги споредуваат тимовите за да одредат кој е фаворизиран да победи и со која разлика. На пример, обложувалниците може да предвидат дека фаворизираниот тим ќе победи со 10 поени разлика. Затоа, аутсајдерот може да добие хендикеп од 10 поени за целите на обложување.

Сè што треба да знаете за: Обложување линии
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherMatteo BianchiResearcher
Сè за линиите за обложување

Сè за линиите за обложување

Коцкарите се обложуваат на секој тим врз основа на коефициентите што спортските книги ги ставаат на располагање. Анализата го зема предвид и учинокот на играчите. Резултатите се точни околу 50 проценти од времето. Шансите за обложување постојано се развиваат и се засноваат на тоа како функционираат тимовите.

Обложувачите ги проверуваат шансите за да ги утврдат ажурираните очекувања за перформансите за натпреварувачките тимови. Идните коефициенти постојано се менуваат и ги одразуваат перформансите на тимот во текот на целата сезона.

Спортските книги имаат тенденција да им веруваат на консултанти кои нудат информации за веројатните шанси врз основа на искуството во индустријата. По прегледувањето на компјутерски генерираните рангирања, професионалните креатори на шанси даваат проценка на шансите за исходот на секое спортско натпреварување врз основа на вкупните перформанси на тимот.

Професионалните носители на коефициенти ја прилагодуваат линијата за обложување врз основа на однапред одредени критериуми, кои може да вклучуваат повреди, предност на домашен терен, временски услови и распоред на тимски патувања. Дури и доминантниот прекршок може да игра улога во одредувањето на коефициентите и последователната линија за обложување.

Ако некој тим игра меѓусебни натпревари, овој распоред може да влијае на анализата на шансите и линијата за обложување на спортската книшка.

Сè за линиите за обложување
Како функционираат линиите за обложување?

Како функционираат линиите за обложување?

Откако ќе се постават шансите, на онлајн обложувалница ги прави предвидувањата достапни на јавноста како „отворач“ или првичните коефициенти, кои се предвидуваат за секој натпревар. Обложувачите одлучуваат за кој тим ќе се обложуваат врз основа на коефициентот.

Креаторите на коефициентот првично ги поставуваат границите за обложување на ниско ниво за да утврдат како обложувачите се обложуваат пред да ги подигнат границите за обложување.

Кога расте пазарот за обложување на одреден натпревар, спортската книшка може да ги прилагоди коефициентите или линијата за обложување во временската рамка пред натпреварот врз основа на тоа колку коцкарски активности привлекуваат натпреварувачките тимови.

Најдобрите земји за коцкање вклучуваат Австралија, Сингапур, Ирска и Канада. Во Европа, Велика Британија, Италија, Франција и Шпанија имаат тенденција да имаат високи бруто приходи од коцкање. Сепак, обложувалниците ширум светот користат линии за обложување кога нудат коефициенти на оние кои облог на спортски натпревари.

Како функционираат линиите за обложување?
Облог за парична линија

Облог за парична линија

Според водичи за спортско обложување, облогот Moneyline е јасен процес кој има два до три можни исходи. Со два тима или играчи во облог на Moneyline, коцкарите избираат кој играч ќе победи.

За борби во фудбал или ММА, постои трета опција за обложување, наречена нерешено, кога нема прогласен победник или губитник. Апликациите за Sportsbook често го нудат извлекувањето како опција за обложување на Moneyline. Други нудат нерешено без опција за обложување. Во овој случај, коцкарот избира победнички тим или натпреварувач без исходот од ждрепката.

Ако обложувачот го предвиди точниот резултат на натпреварот, спортската книшка ќе исплати според коефициентот. Облогот Moneyline се разликува од линијата за обложување по тоа што има само опција за победа, губење или нерешено.

Омилен

Во залог со парична линија, коефициентот ќе го предвиди омилениот тим или играч за победа на натпреварот. Коцкар може да ја обложи сумата наведена во шансите за победа. На пример, со коефициент од -15, едно лице може да обложи 15 долари за да освои 10 долари.

Исплатата е 25 УСД, што го вклучува износот на влогот од 15 УСД плус победничкиот износ од 10 УСД. Со облогот Moneyline, тимот или играчот кој е фаворизиран да победи секогаш ќе има коефициент со знак минус.

Аутсајдерот

Коцкарите понекогаш претпочитаат да се обложуваат на аутсајдерот во онлајн букмејкерот, кој е конкурентот со помала веројатност да го победи противникот. Користејќи 10 долари како пример за единица, обложувачот што се обложува на аутсајдерот ќе треба да се обложи 10 долари за да освои 15 долари и да добие исплата од 25 долари. Во облогот Moneyline, коефициентот на аутсајдерот е прикажан со знак плус, т.е. +15.

Дури и

Ако тимовите се толку блиски по вештина што шансите се парни, обложувачот може да се обложи на парни коефициенти. Во овој случај, обложувачите може да добијат исплата од 20 долари на облог од 10 долари за дури +10 коефициент.

Облог за парична линија
Сè за облозите за предвремени облози

Сè за облозите за предвремени облози

Парлејското обложување е единствен облог, кој ги поврзува дополнителните единечни облози и зависи од сите победнички облози за обложувачот да го добие облогот. Овие видови на облози нудат високи исплати, кои се значително повеќе од едноставно ставање единствен облог.

Причината за високиот профит е дека шансите за победа на три облози се потешки отколку да се добие еден облог. Ако обложувачот изгуби само еден облог во поврзаните облози, тој ги губи парите што се обложуваат на целиот парлеј. Ако некој од поединечните облози во парлејниот облог се изедначи, облогот се враќа на намалени коефициенти според исходите за сите натпревари вклучени во парлејниот облог.

Вообичаено, корелираните предлози се ограничени. Корелираните парични облози вклучуваат два или повеќе облози на ист натпревар, кои се потпираат на сличен исход. Обложувањата на слични резултати може да доведат до високи исплати, поради што обложувалниците честопати ги ограничуваат поврзаните облози за да избегнат значителни загуби во случај да победат повеќе обложувачи.

Варијанса

Друга парлајска облога е облог на двајца или повеќе натпреварувачи за победа во истото натпреварување. Обложувачниците ја множат исплатата за игрите во кои обложувачот ги избира точните победници. Ако обложувачот избере три тима и сите три тима победат, обложувалницата плаќа со повисоки коефициенти, кои се повеќе од еден облог.

Парлеите може да се движат од два до десет тима во облог. Иако обложувачите имаат измешани размислувања за придобивките од обложувањето, сепак тоа е популарен начин за обложување онлајн.

Профитабилноста зависи од способноста на обложувачот да освои повеќе од 50 проценти од вложените облози. На крајот, парлеите исплаќаат повеќе пари иако е потешко да се победи. Сепак, искусни професионалци може да се коцкаат на парцела врз основа на длабинско истражување на натпреварувачките тимови и историската способност на поединечниот коцкар да ги добие облозите во парцела.

Сè за облозите за предвремени облози
Како да читате линии за обложување?

Како да читате линии за обложување?

Спортските ентузијасти кои се обложуваат на натпревари ќе знаат дека има многу сличности, кои вклучуваат обложување конкретно за тоа кој ќе победи на натпревар, распространување на поени, облози над и под и разновидни опции поврзани со обложување на фаворитот или аутсајдерот. Еве примери како да читате линии за обложување на различни спортови и облози.

Линии за обложување фудбал

Во фудбал, знакот минус го означува тимот кој е фаворизиран да победи, а знакот плус го покажува тимот што се очекува да загуби. Знакот + секогаш е показател за тоа кој тим е аутсајдер во натпреварувањето.

Ако некој број е наведен по знакот (-) минус, се очекува фаворизираниот тим да победи со тој конкретен број во поени. Парилајнот е едноставно шансите за победа или губење на натпреварувачите во натпревар.

Без разлика дали се 2 спрема 1 или 5 спрема 1, шансите го изразуваат нумеричкиот исход од математичката анализа на предвидената победа или пораз на тимот во натпреварување. Линијата за обложување е точката помеѓу очекуваните освоени или изгубени поени, т.е. -15 или +15. Меѓутоа, во фудбалот, обложувачот може едноставно да се обложи на кој тим мисли дека може да победи и воопшто да не мора да се грижи за распространетоста на бодовите или коефициентите.

Линии за обложување во кошарка

Спортските книги на Далас Маверикс нудат различни опции за обложување професионални кошаркарски игри. Во обложувалниците во НБА, еден од начините за обложување е обложување на Moneyline, каде што обложувачот го избира победникот на играта. Тоа е широко прифатен метод за обложување во спортското обложување. Паричните линии се, исто така, аспект на поентираните. На пример, -55 коефициенти значи дека играчот победува за секој точен облог против коефициентот -55.

Обложувачите исто така може да се обложуваат со обложување на вкупниот резултат со обложување над или под предвидената сума објавена од обложувалникот. Ако вкупниот резултат на двата тима го надмине предвидениот износ на спортската книшка до точниот резултат што обложувачот го избрал и на кој се обложил, обложувачот победува.

Бејзбол линии за обложување

Бејзбол обложување е како другите облози на Moneyline. Обложувачите го избираат омилениот тим кој инвестира 115 долари на -115 коефициент за да освои 100 долари ако е точно. Исплатата вклучува 215 долари, што е комбинација од износот што обложувачот го обложил од 115 долари плус износот на добивката од 100 долари.

Скалата за добивки ја претставува точната сума што обложувачот ја коцка на фаворизираниот тим или на аутсајдерот. Сепак, шансите секогаш ја претставуваат основната линија за победа од 100 долари. Провизиите за спортска книга се случуваат кога омилениот натпреварувач губи.

Ако фаворитот загуби, обложувалникот му плаќа на аутсајдерот, остварувајќи профит на повисоко фаворит намаз. Ако фаворитот победи, спортската книшка нема профит. Ако фаворитот има оптимални шанси за победа, малку е веројатно дека спортската книшка ќе оствари профит. Сепак, спортските обложувалници обезбедуваат шанси за илјадници натпревари секој месец. Победите и поразите се изедначуваат, дозволувајќи им на спортската книга да победи во целина.

Линии за обложување на трки со коњи

Во коњски трки, шансите се едноставни за разбирање. Колку повеќе пари обложуваат обложувачите, толку е помал коефициентот. Коефициентите укажуваат на очекуваната добивка во однос на вложениот износ. Со коефициент 10-1, коцкарот може да очекува да освои 10 долари за секој обложен долар. Дури и парите му даваат на обложувачот 2 долари за секој обложен 2 долари за вкупен поврат од 4 долари.

Можеби ќе биде потребно извесно време за новите обложувачи да разберат како да се обложуваат на спорт. И покрај тоа што некои спортови нудат слични шанси за обложување, како што се обложување на директно победникот, над и под вкупните поени или ширењето на поени, има и други спортови со поедноставени или предизвикувачки опции за обложување. За коцкарот, разбирањето на шансите и истражувањето на конкурентите ќе помогне во изборот на победникот.

Како да читате линии за обложување?
About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Што треба да знаете за обложувањето НАСКАР
2023-03-22

Што треба да знаете за обложувањето НАСКАР

Со огромна база на фанови во Северна Америка и многу трки што се одржуваат буквално неделно на различни тркачки патеки од февруари до почетокот на ноември, обложувањето НАСКАР е еден од најатрактивните избори за обложување за ентузијастите на мотоспортот.

Крајниот водич за обложување во Супер Боул за да се подготвите
2023-03-08

Крајниот водич за обложување во Супер Боул за да се подготвите

Ќе има многу пари за легално обложување на Суперболот во 2023 година, откако натпреварот во 2022 година ќе ги сруши сите претходни рекорди. Последен пат, во Супер Боул LVI, Лос Анџелес Рамс победи против Синсинати Бенгалс со 23-20.

Полуфинале на Светското првенство во ФИФА 2022 година - Аргентина против Хрватска
2022-12-12

Полуфинале на Светското првенство во ФИФА 2022 година - Аргентина против Хрватска

Последната недела од Светското првенство во фудбал во 2022 година е пред нас и остануваат само 4 селекции!