Атлетика

Атлетичкото обложување опфаќа различни спортски настани. Овие активности се фокусираат на спринт, скокање и фрлање, а многу од овие спортови се комбинирани во еден настан. Повеќето обложувачи веројатно се свесни дека повеќето од овие настани се од летните олимписки игри, но како што ќе разговараме во нашиот водич за атлетско обложување, има натпревари организирани во текот на годината на кои исто така може да се обложуваат.

Најраспространетиот вид на обложување е за тоа кој натпреварувач ќе победи на трка или кој спортист ќе однесе дома златен медал. Исто така, ќе биде изводливо да се обложува дали спортистот ќе заврши на подиумот или ќе собори светски рекорд.

Атлетика
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherMatteo BianchiResearcher
Зошто атлетиката е популарна за обложување?

Зошто атлетиката е популарна за обложување?

Една од главните причини поради кои професионалните и почетниците обложувалници уживаат во обложувањето на атлетика е тоа што може да биде доста забавно бидејќи не сте ограничени на обложување на еден спорт.

Атлетиката е составена од а разновидност на спортови. Некои од овие спортови создаваат суперѕвезди кои се меѓу најпрепознатливите спортисти, додека други се понејасни и добиваат само мал дел од вниманието. Ова не значи дека овие настани не се забавни за обложување. Спортовите наведени подолу се резиме на она што можете да очекувате да го видите за време на атлетски настан.

Скокање

Скокачките настани во атлетиката можат да се поделат во две категории во нивната најосновна форма. За почеток, има натпревари во кои ве оценуваат колку далеку можете да скокнете. Скок во далечина и трискок се имињата на овие два настани. И двете бараат нуркање во песок од однапред одредена почетна локација. Настанот го освојува спортистот кој го поминува најоддалеченото растојание.

Други настани вклучуваат скокање преку шипка во воздух. Скокот во височина и скок со стап се имињата на овие настани. Скокот во височина е настан во кој спортистот мора да прескокне шипка пред себе и спортистот со најголемо растојание победува. Скокот со стап е настан во кој спортист користи парче апарат за да се подигне во воздух, но концептите се исти.

Трчање

Тешко е да се каже дека трчачките настани во атлетиката предизвикуваат најголем интерес кај пошироката јавност. Некои од имињата кои станаа суперѕвезди ширум светот се Мо Фара, Јусеин Болт и Мајкл Џонсон. На 100 метри, 200 метри и 400 метри се најзабележителни настани. Пречките, како и трчањето на средни растојанија (до 10.000 метри).

Фрлање

Фрланите настани во спортот имаат иста цел. Фрлање ѓуле, фрлање диск, фрлање чекан и фрлање копје се сите настани во кои спортистите ги фрлаат своите предмети колку што можат. Овој настан ќе го освои спортистот чиј проектил го минува најдалечното растојание.

Песна и терен

Замислете се себеси среде спортски настан. Околу арената има патека за трчање каде се одржуваат трки како на 100 метри. Додека во центарот, има голем терен каде се играат спортови како што е копје. Поради оваа комбинација, овие спортови најчесто се нарекуваат атлетски настани.

Да биде дисквалификуван

Бидејќи е еден од најлесните пазари за корумпирање, не секој настан или букмејкер ќе го прикажува ова како опција за подобро. Иако дисквалификацијата се случува редовно во спортот, и за големи настани, таквите тешкотии се многу помалку загрижувачки, па оттука обложувалниците може да им го обезбедат овој избор на своите клиенти. Заклучокот од овој облог е јасен: за да победите, спортистот што сте го избрале мора да биде дисквалификуван од настанот во кој учествува.

Зошто атлетиката е популарна за обложување?
Како да се обложувате на атлетика

Како да се обложувате на атлетика

За да поставите облог, прво мора да се регистрирате со реномирана спортска книшка. За да ги минимизирате ризиците, прво мора да ги прегледате упатствата на букмејкерот за обложување на атлетика. За жал, нема многу опции за обложување за овој спорт. Сепак, можете да ставите облог на еден од двата клучни резултати. Запомнете дека не смеете да се обврзувате само на една спортска книшка. Не сите обложувалници се еднакви кога станува збор за атлетско обложување. Некои би можеле да обезбедат само неколку пазари, додека други може да обезбедат поголема разновидност.

Што е најважно, не сите обложувалници се толку прецизни или толку вешти во одредувањето на цените на нивните пазари како другите. Значи, пред да се обложите, разгледајте ја секоја опција. Можеби ќе откриете дека наскоро ќе имате чувство за тоа со кои обложувалници најмногу ќе се обложувате.

Како да се обложувате на атлетика
Дали онлајн атлетското обложување е легално?

Дали онлајн атлетското обложување е легално?

Атлетското обложување е легално во јурисдикции каде спортските обложувалници се легални. Индивидуалните обложувачи можат да користат страници за обложување на трки со бродови на брегот во јурисдикции каде што онлајн коцкањето не е забрането.

Дури и ако е теоретски незаконски пристапот до офшор атлетските обложувалници, постојат малку или никакви правила кои ви забрануваат да го правите тоа. Единствените ограничувања за игри што можат да влијаат на вашите облози се оние што ги спречуваат финансиските институции да вршат трансакции со давателите на коцкање. Ова лесно се спречува со користење на алтернатива начини на плаќање.

Дали онлајн атлетското обложување е легално?
Сè за шансите за атлетско обложување

Сè за шансите за атлетско обложување

Постојат бројни пазари за обложување достапни во Атлетиката. Можеби верувате дека единствената достапна опција за повеќето е да се обложуваат на севкупниот победник на трка или настан. Сепак, постојат и други пазари за атлетско обложување што им се нудат на обложувачите, а оваа разновидност ќе расте само кога настанот станува поистакнат.

За да се квалификуваат облози

Постојат различни настани во кои спортистот мора да се натпреварува во неколку квалификациски настани пред да се квалификува да се натпреварува на последниот настан. На пример, спортистот не се наоѓа едноставно во финалето на 100 метри; тие мора прво да се квалификуваат во натпреварите што му претходат. Ова може да се постигне со пласман во првите три на трка или со поставување на едно од најбрзите времиња. Некои обложувалници ќе им дозволат на обложувачите да се обложуваат на тоа кои спортисти ќе се квалификуваат.

Да победи

Ова е најосновниот тип на атлетско обложување. Може да се обложите за тоа кој ќе победи на трката или настанот за кој станува збор. Можете, на пример, да се обложите на спортистот А за да го освоите златниот медал во копје. Поединечни трки може да се одржат и без медал на линијата. Можете, на пример, да се обложите на тркачот Б за да победи на трката.

Да се биде на подиумот облози

Ако спортист заврши во првите три на трка, тој ќе биде на подиумот. За некои натпревари, ова е само гест, но за многу атлетски натпревари од висок профил, тоа значи дека спортистот освоил медал. Медалите во Олимпијадата, на пример, ќе бидат наредени во добро познатата низа од злато, сребро и бронза. Во овој случај, сон на повеќето спортисти е да застанат на подиумот.

Да постави нов рекорд

Некои обложувалници ќе ви дозволат да се обложувате дали некој спортист ќе воспостави нов рекорд или не. На Олимпијадата поставувањето светски рекорди е голема работа, а многу од нив доаѓаат со голема слава. Најдобрите спортисти во светот не само што се притиснати да освојуваат златни медали, туку се и предизвик ако можат да урнат конкретни рекорди. Светскиот рекорд на 100 метри без сомнение е најпосакуваниот во атлетиката. Усаин Болт моментално го држи рекордот со време од 9,58 секунди.

Да биде дисквалификуван

Со оглед на тоа што е еден од најлесните пазари за манипулација, не секој настан или обложувалница ќе го прикажува ова како опција за подобро. И покрај ова, дисквалификацијата често се случува во атлетиката, а за големите настани, ваквите тешкотии се многу помалку загрижувачки, па оттука обложувалниците може да го обезбедат овој избор на својата клиентела. Резултатот од овој облог е јасен: за да победите, спортистот што сте го избрале мора да биде дисквалификуван од настанот во кој се натпреварува.

Сè за шансите за атлетско обложување
Совети за атлетско обложување

Совети за атлетско обложување

Критично е, за почеток, силна атлетика стратегија за обложување ако сакате да бидете успешни со обложување.

Бидејќи атлетиката опфаќа бројни спортови, можеби е примамливо да се обложувате на сите нив за да го направите искуството со обложување попријатно. Сепак, ова не е метод што ќе резултира со постојан профит. Повеќето добри методи за обложување се потпираат на извршување на истиот процес одново и одново, а најлесниот начин да се постигне тоа брзо е да се обложите на настан со кој најмногу сте запознаени.

Имаме тенденција да веруваме дека бидејќи гледаме/обложуваме на атлетика само еднаш на неколку години, најпопуларните спортисти сè уште се најголеми во светот, но има многу време помеѓу Олимпијадата, на пример, и може многу да се промени во тоа. време. Подобро е да проверите дали таков спортист ја задржал својата форма оттогаш или дали има некој нов на сцената кој најверојатно ќе ја преземе целата заслуга.

Повреди, на пример, може да се случат одеднаш. Во атлетиката, дури и најмала повреда може да ги намали шансите на спортистот да победи на својот натпревар. Во тркачки настани, делови од секунда може да значат разлика помеѓу првото и второто место, додека сантиметри може да значат разлика помеѓу првото и второто место во дисциплините за фрлање и скокање.

Совети за атлетско обложување
Одговорно коцкање

Одговорно коцкање

За да спречите губење огромен дел пари одеднаш, треба внимателно да управувате со вашите финансии.

Имајте на ум дека никогаш не треба да обложувате повеќе средства отколку што сте подготвени да изгубите. Поделете ги вашите ресурси за да избегнете трошење на сите пари одеднаш. Ако трпите губиток, не се обидувајте да го надоместите со зголемување на големината на вашиот облог. Мора или да го ограничите износот на пари што можете да го депонирате секој месец или износот на пари што можете да го изгубите во една игра.

Мора да бидете способни да управувате со вашите емоции и да разберете кога е време да се откажете. Кога сте вознемирени, поголема е веројатноста да донесувате избрзани проценки, што може да доведе до катастрофа кога станува збор за обложување. Имајте јасна глава во секое време и внимателно проценете го вашиот следен тек на дејствување.

Обидете се да се исклучите ако работите излегуваат од контрола и се плашите дека стекнувате зависност. Самоисклучувањето им овозможува на оние кои се зависни од коцкање да направат пауза и да ги насочат своите животи и пари на друго место. Може да ве поврзе со други програми на заедницата за да ви помогне да се справите со вашиот проблем со коцкањето, како и да ви ја обезбеди потребната помош ако не сте сигурни како да управувате со следните чекори во вашата трезвеност.

Одговорно коцкање
About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)