Стреличарство

Историски гледано, стрелаштвото било вклучено со лов или чувар на куќи и кралства против освојувачките војски. Постоел речиси 10.000 години п.н.е. Меѓутоа, во поново време се изведува како еден вид забава пред да прерасне во натпревар. Британците беа меѓу првите кои го направија популарен како спорт.

Стрелци од многу нации, особено Белгиецот Хуберт Ван Инис, се натпреваруваа на воведниот натпревар во стрелаштво на Олимпијадата во Париз во 1900 година. Имаше Олимписки игри без стрелаштво во изминатите години. Стрелаштвото, од друга страна, денес е спорт со натпревари и спортисти кои ги претставуваат своите нации на Олимпијадата.

Стреличарство
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherMatteo BianchiResearcher
Зошто стрелаштвото е популарно за обложување?

Зошто стрелаштвото е популарно за обложување?

Вреди да се напомене дека постарите игри со стрелаштво имаа стрелачки гулаби. Натпреварувачите сега користат штит за да погодат одредена цел. Спортот е дефиниран и со специфични правила. Така можеше да се вклопи во Летни олимписки игри распоред.

Една од причините зошто стрелаштвото може да биде а популарен спорт на кој се ставаат влоговите се должи на разновидноста на вклучени дисциплини и натпревари, што може да го направи спортското обложување повозбудливо.

Кога станува збор за овој спорт, постојат две главни дисциплини. Традиционалното стрелаштво е дефинирано како гаѓање без употреба на каква било техничка помош, а традиционалните стрелци најчесто користат долги лакови и кривини. Стрелаштвото со цел, од друга страна, е дисциплина во стрелаштво која бара од спортистите да гаѓаат во обоени, тркалезни цели. Стандардните цели се означуваат со десет еднакво распоредени концентрични кругови со вредности на бодови кои се движат од 1 до 10.

Исто така, има многу натпревари и турнири во стрелаштво на кои треба да се радуваме, како што се:

  • ФИТА круг е еднодневен турнир на отворено во кој секој стрелец има 144 стрели со 36 гаѓања од секое од четирите растојанија.
  • Затворен круг ФИТА, завршува со 30 стрели истрелани од далечина од 18 метри од двата краја. Внатрешните кругови FITA користат целни лица со 3 точки со дијаметар од 40 cm (60 cm за деца).
  • Олимпискиот круг ФИТА се затвора со 36 стрелки секој крај од 70 метри до последниот круг.
  • Лигите во затворен простор, каде тимовите со три стрелци се борат еден против друг. Секој стрелец фрла три стрели од далечина од 18 метри, со временско ограничување од две минути по крај.
  • Лигата на отворено, во кои учествуваат тимови од три лица. Три стрели по стрелец на секој крај, за вкупно три краја, од целното лице од 50 метри до 80 сантиметри. Сите стрели мора да бидат стрелани во рок од три минути.
  • Теренско стрелаштво се изведува надвор. Кружните целни лица се составени од 5 прстени. Тие се црни, а само внатрешниот прстен е златен, а наведени се само 12 од 24 растојанија.
  • 3-D стрелаштво имитира сценарија за лов. Стрелците пукаат кон суштествата од пена од неодредени растојанија.
  • Јапонско стрелаштво е познат како кјудо. Кјудо е многу повеќе од само шутирање и гол; се работи за церемонијата и духовните компоненти исто така. Јуми, лак Кјудо, во голема мера се разликува од западните лакови, поради неговата асиметрична форма.
  • Лов на лак, или лов на дивеч со лак и стрела, како и лов со лак, се забранети во одредени западноевропски нации, вклучувајќи ги Австрија и Германија. Сепак, ентузијастите и туристите во неколку земји можат да добијат лиценца за лов на лакови.
Зошто стрелаштвото е популарно за обложување?
Како да се обложите на стрелаштво

Како да се обложите на стрелаштво

Ако уживате во спортско обложување, можеби ќе сакате да се обидете да се обложувате на стрелаштво за нова возбуда и возбуда. Стрелаштвото можеби не е толку популарно како другите спортови низ светот, но има некои интригантни карактеристики и историја што ќе ве наведат да обложувате повеќе.

Ричард III од Англија воведе нова легислатива со која се забрануваат игри со коцки како Табла некаде во 1380-тите, бидејќи неговите воени стрелци поминувале премногу време играјќи Табла, но не доволно време вежбајќи стрелаштво.

Па, како реагираа неговите стрелци на ова? Тие го практикуваа овој спорт, но измислија и голем број коцкарски игри засновани на способности за стрелаштво, дозволувајќи им на стрелците да се обложуваат и на себе и на другите. Со напредокот на технологијата, обложувалниците ги вклучија овие натпревари поврзани со стрелаштво во нивните понуди, што значи дека сега е можно да се обложуваат на стрелаштво.

Сепак, имајте на ум дека не треба да се ограничувате само на една спортска книшка. Кога станува збор за обложување со стрелаштво, не сите обложувалници се создадени еднакви. Некои можеби покриваат само неколку пазари, но други може да дадат поширок опсег.

Што е најважно, не сите обложувалници се толку вредни или умешни во вреднувањето на нивните пазари како другите. Значи, пред да направите влог, испитајте ги сите ваши опции. Може брзо да откриете дека одеднаш сте разбрале добро со кои обложувалници е најкорисно да се коцкате.

Како да се обложите на стрелаштво
Дали е легално обложувањето со стрелаштво преку Интернет?

Дали е легално обложувањето со стрелаштво преку Интернет?

Во областите каде што онлајн спортско обложување е дозволено, обложувањето со стрелаштво е легално. Индивидуалните обложувачи во области каде што онлајн спортското обложување не е забрането може да користат платформи за обложување на трки со бродови на офшор. И покрај тоа што е технички незаконско да се користат услуги за атлетско обложување на оф-шор, постојат неколку или воопшто ограничувања што ве спречуваат да го правите тоа.

Единствените ограничувања за игри што можат да влијаат на вашите облози се оние што ги спречуваат финансиските институции да обработуваат трансакции со давателите на коцкање - што лесно може да се решат со користење заменски начини на плаќање - или регулативи кои забрануваат одредени форми на стрелаштво на кои сакате да се обложувате, како на пр. како закони кои забрануваат лов и лов на лак.

Дали е легално обложувањето со стрелаштво преку Интернет?
Како да се обложите на стрелаштво

Како да се обложите на стрелаштво

Критично е, како и со секое друго спортско обложување, да имате одредено разбирање за играта и за учесниците. На пример, познавањето на силните и слабите страни на играчите и нивните противници е корисно. Спортистите на кои се обложувате треба да покажат одредено ниво на познавање на спортот, постојаност на поени или удари, прецизност и отпорност на стрес во текот на целиот натпревар. Исто така, треба да дознаете повеќе за стрелките што се користат во спортот.

Како резултат на тоа, од суштинско значење е да се посвети малку време на следење на настаните и гледање на вашите омилени стрелци како се натпреваруваат. Ова ги зголемува вашите шанси за правилно погодување на исходот од играта. Ова е од клучно значење за освојување на кој било облог што го ставате против личност или игра.

Како да се обложите на стрелаштво
Најдобри шанси за обложување во стрелаштво

Најдобри шанси за обложување во стрелаштво

Постојат четири главни типови на пазари за обложување со стрелаштво,

За победа

Стандардна игра со стрелаштво содржи комплети. Ако стрелецот го освои сетот, тој добива два поени; ако сетот е нерешен, тој добива еден поен. Кога еден од спортистите ќе постигне 6 или повеќе поени, играта е завршена. Букмејкерите можат да прифатат облози за победа со хендикеп.

Вкупно поени

Ставете онлајн облог за бројот на постигнати поени во сетот. Може да се прифатат и облози за вкупниот износ на поени постигнати во играта.

За победа на турнирот

Сега, кога поголемиот дел од главните натпревари во стрелаштво се префрлени на олимпискиот систем, многу зависи и од многу.

Еден на еден

Играчите мора да изберат еден од двајцата противнички стрелци кои ќе бидат први оценети во натпреварот.

Најдобри шанси за обложување во стрелаштво
Совети за обложување во стрелаштво

Совети за обложување во стрелаштво

Пред да ставете облог на натпревар во стрелаштво, треба да ги анализирате уникатните карактеристики на секој учесник. Треба, на пример, да откриете колку ефикасно можат да се фокусираат, како и како се справуваат со различни степени на стрес и напор.

Исто така, треба да знаете кои се нивните нивоа на вештина. Нема да имате време да ги стекнете сите овие информации откако ќе започне натпреварот, затоа мора да ја спроведете студијата долго пред почетокот на турнирот. Нивниот учинок ќе ви даде одредена идеја за тоа како тие работеле на претходните турнири.

Треба да ги оцените и многуте натпревари во кои стрелците-учесници се натпреварувале во текот на нивните кариери, како и дали претходно се соочиле со некој од нивните противници. Во повеќето случаи, ќе откриете дека учесникот на кој ви се допаѓа изгледот претходно се сретнал со некои други ривали, па затоа треба да бидете љубопитни за тоа како тие се снашле против нив во минатото. Ако изгубиле од конкурент три пати по ред, може да размислите за обложување на друг стрелец.

Совети за обложување во стрелаштво
Одговорно коцкање

Одговорно коцкање

За да не изгубите голема сума пари одеднаш, треба внимателно да управувате со вашите финансии. Запомнете, никогаш не треба да се обложувате повеќе средства отколку што сте спремни да изгубите. За да не ги изгубите сите пари одеднаш, поделете ги средствата. Ако имате лоша серија, не се обидувајте да надоместите со зголемување на големината на вашиот облог. Мора или да поставите ограничување за тоа колку пари можете да депонирате секој месец или ограничување за тоа колку пари можете да изгубите во една игра.

Треба да бидете во можност да останете смирени и да признаете кога да се откажете. Кога сте фрустрирани, поголема е веројатноста да донесувате непромислени одлуки, што е катастрофално кога станува збор за коцкањето. Имајте јасна глава во секое време и темелно размислете за вашиот следен судски повик.

Ако работите излегуваат од контрола и се сомневате дека почнувате да развивате зависност, обидете се да се исклучите. Самоисклучувањето им овозможува на оние кои се борат со проблеми со коцкањето да направат пауза и да ги фокусираат своите животи и пари на друго место.

Може повторно да ве поврзе со дополнителни услуги на заедницата за да ви помогне во справувањето со вашиот проблем со коцкањето, како и да ви ја обезбеди потребната помош ако не сте сигурни како да се справите со следните чекори во вашето закрепнување.

Одговорно коцкање
About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)