Грција

Спортското обложување е дел од грчката култура со децении. Љубовта кон спортот ја инспирира популарноста на спортското обложување кај Грците. Спортската култура датира од 8 век кога државата ги воведе Олимписките игри и ја забележа првата олимписка победа. Во тоа време, коцкањето не беше широко распространето и регулирано. Сепак, спортското обложување стана распространето со текот на времето, достигнувајќи го својот врв во последните две децении.

Воведувањето на онлајн спортско обложување придонесе доста за популарноста на спортското коцкање. Идеално, онлајн казината ги направија услугите за коцкање достапни за повеќето луѓе, за разлика од кога беа ограничени на установи од тули и малтер.

Грција
Омилените спортови на грчките играчи за обложување

Омилените спортови на грчките играчи за обложување

Бројните сајтови за спортско обложување им овозможуваат на грчките играчи да се обложуваат на спортски натпревари и настани. На новите играчи изборот на вистинската локација за обложување може да биде огромно, со локално и офшор казина насочени кон грчки обложувачи.

Фудбал

Фудбалот е национален спорт на Грција и најпопуларниот спорт. Има стотици фудбалски тимови, почнувајќи од аматерски тимови до оние кои играат на највисоките нивоа на професионалниот фудбал.

Популарноста на играта привлекува бројни обложувачи бидејќи тоа е спортот што тие најмногу го разбираат. Повеќе фудбалски натпревари исто така се случуваат секој ден на глобално ниво, што значи дека обложувачите никогаш не треба да се грижат за достапноста на пазарите за обложување.

Кошарка

Кошарка е хит во Грција, благодарение на долгата историја и традиција на успеси што земјата ги имала во спортот. Грција беше меѓу основачите на ФИБА, која веќе неколку децении ја промовира кошарката во земјата.

Играчите исто така претпочитаат обложување на кошарка поради нивното длабоко познавање на играта и разновидноста на пазарите за обложување. Повеќето обложувачи сметаат дека кошарката е полесна за предвидување од другите спортови, особено кога игра тим со врвни перформанси.

атлетика

Спортовите во атлетика се исто така популарни меѓу грчките обложувачници. Атлетски настаните обично имаат различни активности, што им дава на обложувачите бројни пазари за обложување. Одлуките за обложување се исто така полесни бидејќи врвните спортисти обично работат како што се очекува почесто отколку не. Единствениот предизвик е тоа што атлетските настани обично не се случуваат често.

Омилените спортови на грчките играчи за обложување
Начини на плаќање во Грција

Начини на плаќање во Грција

Кредитни и дебитни картички

На најпопуларен начин на плаќање меѓу грчките обложувачи се и банкарските картички. MasterCard и Visa се најприфатените банкарски картички таму. Играчите претпочитаат да користат банкарски картички бидејќи повеќето од нив веќе се навикнати редовно да ги користат надвор од светот на коцкањето. Тоа е, исто така, веројатно еден од најлесните начини на плаќање бидејќи не вклучува трансфер на средства на посреднички канал за плаќање.

Е-паричници

Електронските паричници се втора најпопуларна алтернатива за плаќање меѓу обложувачите во Грција. Главната причина зошто е-паричниците се толку популарни е затоа што обложувачите можат да ги користат и за депозити и за повлекување, за разлика од другите опции кои дозволуваат само депозити. Плаќањата со електронски паричник, исто така, обично се обработуваат веднаш. Повлекувањата може да потраат подолго поради процесот на одобрување на страницата за обложување.

Банкарски трансфер

Банкарските трансфери во денешно време стануваат вообичаена опција меѓу грчките обложувачи. Тоа е првенствено поради тоа колку лесно банките го направија процесот во денешно време. Обложувачите треба само да ги посетат нивните онлајн банкарски сметки за да ги овластат плаќањата. Банкарските трансфери се исто така многу безбедни и сигурни и им овозможуваат на обложувачите да управуваат со сите свои средства од една сметка.

Криптовалути

Криптовалути се многу популарни меѓу обложувачите кои претпочитаат анонимно обложување на спортови. Тоа е затоа што ја елиминира потребата од обезбедување банкарски или лични информации при правење трансакции. Криптовалутите исто така немаат ограничувања во однос на преносливите износи.

Начини на плаќање во Грција
Историја на обложување во Грција

Историја на обложување во Грција

Коцкањето отсекогаш било дел од грчката култура се додека пишуваат историските книги. Во античко време, обложувањето главно било на игри со фрлање пари и коцки. Старите статуи и слики укажуваат на првите облици на спортско обложување, кои биле облози на тркачки натпревари и борбени игри.

Процесот на обложување беше прилично рудиментарен, при што повеќето облози беа облози за размена. Митолошките приказни покажуваат дека дури и грчките богови се коцкале. На пример, се верува дека Пан и Хермес ставиле облози бидејќи Хадес, Зевс и Посејдон решиле да нацртаат сламки за да одредат како да го поделат светот.

Историја на обложување во Грција
Доаѓањето на нови игри и закони

Доаѓањето на нови игри и закони

Како што коцкањето напредуваше во Грција, беа воведени понови игри кои станаа популарни. Добар пример е Пар Импар Лудере. Оваа игра вклучуваше лице кое држи мали коски од овци и противникот погодува дали бројот на коските е парен или непарен. Како што парите станаа главна валута за размена, коските беа заменети со монети, а победничката ги чуваше сите монети.

На крајот, беа воведени закони за коцкање за да се контролира индустријата бидејќи многу луѓе станаа жртви на зависност од коцкање. Во одреден момент, беа воведени закони за забрана на сите форми на коцкање. Во 1958 година беа формирани нови закони. Законите дозволуваа коцкање, но само под строга државна контрола.

Грчката организација за фудбалска прогноза, во сопственост на државата, имаше монопол на обложувалницата до 2000-тите. Во 2008 година, организацијата доживеа финансиска криза и продаде дел од акциите на компанијата на приватни граѓани. Отприлика во тоа време, онлајн спортското обложување се појави и во Грција, кое стана популарно доста брзо.

Клучни историски промени

Главната промена во индустријата за коцкање во Грција се случи во раните 2000-ти. Тоа беше кога онлајн коцкањето беше воведено и стана популарно доста брзо. Платформите за онлајн спортско обложување им дадоа на повеќе обложувачи можности да се обложуваат на нивниот омилен спорт, вклучувајќи ги и лигите што се играат на различни континенти. Исто така, го направи процесот на обложување полесен и поверодостоен, под услов обложувачите да ги изберат вистинските места за обложување.

Доаѓањето на нови игри и закони
Обложување во денешно време во Грција

Обложување во денешно време во Грција

Неколку размислувања можат да им помогнат на грчките обложувачници да ја изберат вистинската локација за обложување. Тие вклучуваат лиценцирање, достапни опции за плаќање, квалитет на корисничка поддршка, разновидност на понудени игри, видови на понудени облози, достапност и услови за бонуси и репутација на обложувалницата.

Реномираните страници за рангирање на казино, исто така, можат да помогнат да се донесе правилна одлука со обезбедување на детални информации за достапните опции и давање квалитетни предлози.

Онлајн спортското обложување е легално во Грција од 2011 година по владината измена на Законот за коцкање. Главната причина за легализирање на коцкањето беше да се соберат пари преку оданочување и лиценцирање. Прописите резултираа со зголемен број обложувачи, а спортското обложување е најпопуларна форма на коцкање.

Давателите на коцкање, исто така, ги подобруваат своите производи и услуги, привлекувајќи повеќе обложувачи. На пример, повеќето обложувалници сега се погодни за мобилни телефони, што ги прави лесно достапни за над 70% од возрасната популација што поседува паметни телефони.

Обложување во денешно време во Грција
Иднината на спортското обложување во Грција

Иднината на спортското обложување во Грција

Грчката влада заработува значителен приход од коцкарската индустрија, што најверојатно не би била подготвена да ја изгуби. Тоа покажува дека спортското обложување најверојатно ќе продолжи да биде легално долго време. Сепак, постојат шанси дека регулативите може малку да се променат за да помогнат во подобро да се заштитат играчите од коцкање. Тоа може да вклучува построги барања за лиценцирање и подобрен надзор.

Неодамна, имаше бројни поплаки од страна на коцкарските оператори и обложувачите за тоа колку се високи даночните стапки.

Преголемите даноци го прават обложувањето помалку привлечно и може да резултираат со тоа владата да заработува помалку приходи од индустријата бидејќи повеќето обложувачи нема да се обложуваат. Како такви, обложувачите може да се одлучат и за офшор обложувалници со попријатни даночни стапки. Повеќето експерти предвидуваат дека грчката влада наскоро ќе ги разгледа даночните стапки и другите давачки, но сè уште ништо не е формализирано.

Очекувања

Повеќето експерти предвидуваат дека коцкањето ќе остане легално во Грција долго време, а популарноста ќе се зголемува како што технологијата напредува за да им овозможи на повеќе луѓе да се занимаваат со спорт. Сепак, регулативите повеќе од веројатно ќе станат построги. Тоа може да доведе до тоа повеќе обложувачи да се одлучат да користат меѓународни обложувалници наместо локални.

Иднината на спортското обложување во Грција
Законодавство за обложување во Грција

Законодавство за обложување во Грција

Прифатливо е да се обложувате на спорт во Грција. Сепак, само една обложувалница, Грчката организација за фудбалски прогнози (ОПАП), има право да понуди услуги за спортско обложување. Сепак, грчките обложувачници имаат можност да се обложуваат преку офшор обложувалници. Грчката влада обезбедува неколку привремени лиценци за квалификувани офшор оператори за да ги обезбедуваат своите услуги легално во земјата.

Многу офшор обложувалници им дозволуваат на грчките обложувачи да се обложуваат и покрај многуте ограничувања. Повеќето обложувачи претпочитаат такви што им овозможуваат да ги избегнат високите даночни стапки што се наплаќаат за добивки во лиценцирани казина за обложување. Владата, исто така, беше многу воздржана во однос на прогонот на обложувачите кои го прекршуваат законот. Прогонството на оператори за обложување во офшор, исто така, се покажа како предизвик.

Оданочување

Сите обложувачи треба да плаќаат даноци за сите добивки што произлегуваат од спортски обложувања. Пред 2013 година, обложувачите требаше да платат 10% од нивните добивки како данок. Сепак, амандманите од 2013 година ги ревидираат даночните стапки за да го направат систем на нивоа. За сите добивки кои се движат од 100 до 500 евра, обложувачите мора да платат данок од 15%, а добивките над 500 евра се наплатуваат данок од 20%. Добивките под 100 евра се сметаат за случајни обложувачи и тие остануваат неоданочени.

Обложувачите кои се обложуваат на офшор обложувалници можат да избегнат данок бидејќи не постои регулатива за регулирање на добивките од таквите страници. Сепак, обложувачите имаат лични одговорности да плаќаат даноци на нивните добивки, без оглед на тоа кои сајтови за спортско обложување ги користат.

Законодавство за обложување во Грција
Главни грчки закони за спортско обложување

Главни грчки закони за спортско обложување

Годината што означи пресвртница во грчката индустрија за коцкање беше 1996 година. Правата требаше да истечат во 2020 година, но владата го продолжи времетраењето до 2030 година.

Ефектите од зголемената популарност на онлајн спортското обложување резултираа со спроведување на Законот 3037/2002. Тоа беше еден од најдискутираните закони за коцкање во Грција, чија цел беше да ги направи нелегални сите форми на интерактивно коцкање во Грција. Законодавството беше нејасно, но ефективно забрануваше коцкање, вклучително и онлајн спортско обложување.

Тоа се однесуваше и на странците како и на нив им беше забранет влез во земјава со видео игри. На интернет кафулињата, исто така, не им беше дозволено да им дозволат на обложувачите пристап до сајтовите за коцкање. Прекршителите на овој закон се соочуваат со парични казни до 75.000 евра, затворска казна до 12 месеци и затворање на бизнис.

Главни грчки закони за спортско обложување
Амандмани

Амандмани

Законот 3037/2002 резултираше со просперитет на подземната индустрија за коцкање во земјата. Повеќето обложувачи реагираа и на страниците за обложување со странска лиценца користејќи VPN и друг софтвер за заштита на интернет. Исто така, предизвика загриженост кај земјите од Европската Унија.

Како резултат на тоа, Законот 3037/2002 беше соборен во 2011 година кога беше спроведен Законот за коцкање во Грција, исто така наречен Закон 4002/2011. Новиот закон резултираше со тоа што владата издаде привремени дозволи за работа за 24 офшор оператори за онлајн обложување.

Законот ја постави основата за развој на регулаторна рамка, што беше постигнато во рок од една година. Сепак, грчките законодавци имаа промена на мислењето и се залагаа за монопол на ОПАП. Операторите со привремени лиценци требаше да почнат да ги повлекуваат своите услуги.

Тоа доведе до судски спор што го сослуша највисокиот суд во Европа, во кој странските оператори се расправаа против монополизацијата на ОПАП. Судот пресуди во корист на странските оператори, наведувајќи дека монополизацијата ги прекршила законите на ЕУ.

Грчките законодавци го повлекоа својот став под притисок на ЕУ и економската криза од тоа време. Тие мораа да ги ревидираат новите закони, според кои ОПАП продаде мнозинство од своите акции на приватни оператори. Тоа им овозможува на обложувачите да добиваат услуги за обложување од различни оператори, но под иста лиценца.

Амандмани
Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Дали обложувањето на спортски онлајн е легално во Грција?

Онлајн спортското обложување е легално за сите лица на возраст од 18 години или постари. Сепак, тоа е под услов обложувачите да користат обложувалница што му припаѓа на ОПАП. Играчите исто така можат да користат офшор сајтови за спортско обложување, иако не е поставено регулаторно тело да ги заштити од експлоатација во офшор сајтови за коцкање.

Дали има ограничувања за спортовите на кои обложувачите можат да се обложуваат?

Играчите можат да се обложуваат на буквално секој спорт, но само ако спортот се смета за легален. Индустријата за коцкање е монополизирана, а лиценцираниот оператор е добро регулиран за да обезбеди дека нелегалниот спорт нема да стигне до нивните обложувачки пазари. Играчите не треба да се грижат за законитоста за сите спортови што ги нуди ОПАП.

Дали грчките обложувачници можат да се обложуваат на виртуелни спортови?

Виртуелното спортско обложување е легално, понудено од скоро сите казино-страници за спортско обложување ОПАП. Тоа е особено популарно за не-мејнстрим спортови со ограничени пазари за обложување како спортски настани не се јавуваат редовно.

Дали обложувачите во Грција плаќаат данок на нивните добивки?

Да. Сите грчки обложувачи мора да плаќаат даноци за сите добивки ако добивките се повеќе од 100 евра. Данокот се плаќа како процент од освоениот износ, 15% за добивки до 500 € и 20% за повисоки износи. Даноците се одбиваат автоматски од освоениот износ и се доставуваат од операторот за обложување.

Најчесто поставувани прашања